Het openbaar vervoer is van groot belang voor de bereikbaarheid van onze provincie. De belangrijkste assets die wij in het openbaar vervoer hebben, zijn:
• de trambaan met bijbehorende haltes;
• het trammaterieel;
• de remise in Nieuwegein;
• de busstalling Westraven in Utrecht;
• alle telematicavoorzieningen voor het tram- en bussysteem;
• alle telematicavoorzieningen voor het tram- en bussysteem;
• het Operationeel Controle Centrum (OCC) waarvandaan het tram- en busverkeer wordt aangestuurd.
Het beheer en onderhoud van deze assets vindt plaats conform de in 2021 geactualiseerde Nota Kapitaalgoederen Mobiliteit. Voor het tramsysteem geldt de Wet lokaal spoor (Wls) als wettelijk kader. De rolverdeling, activiteiten en te realiseren Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) zijn vastgelegd in de Beheervisie Tramsysteem 2020-2024. Die werd op 24 maart 2020 door GS vastgesteld. Met het beheer en onderhoud is in 2022 invulling gegeven aan de KPI’s met betrekking tot:
• veiligheid;
• de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de infrastructuur en trams;
• kwaliteitsaspecten zoals:
o de reinheid van haltes en trams;
o de beschikbaarheid van dynamische reisinformatie op de haltes.
Het uitgevoerde beheer en onderhoud van de assets is risico gestuurd. Dat wil zeggen dat onderhoudsmaatregelen worden bepaald op basis van het zorgvuldig afwegen van prestaties, risico’s en kosten. De onderhoudsstaat van de assets wordt bepaald op basis van meetgegevens en inspecties. Uitgevoerd door eigen personeel en externe deskundigen. Op basis van een risicoanalyse wordt een beheerstrategie bepaald. En worden onderhoudsmaatregelen geprogrammeerd om de prestaties te borgen en de risico’s te beheersen. Naast planmatig onderhoud heeft er correctief onderhoud plaatsgevonden. In het geval van mankementen en storingen. Een snelle opvolging van storingen is van belang. Zo waarborgen we de beschikbaarheid en kwaliteit van het vervoersysteem voor de reizigers. De grootschalige vernieuwing van het tramsysteem is in 2022 afgerond met de vernieuwing van de halte Nieuwegein Centrum en de koppeling van de beide lijndelen tussen de Jaarbeurszijde en Centrumzijde van het Centraal Station. Nieuwe assets vertonen vaak kinderziektes of nieuwe omstandigheden waar in het beheer rekening mee moet worden gehouden. Binnen het programma Nazorg Tramprojecten zijn deze kinderziektes aangepakt en inmiddels is in januari 2025 het programma nazorg afgerond.
De volgende aspecten hebben in 2024 bijzondere aandacht gevergd bij het beheer en onderhoud van de assets in het openbaar vervoer:
• De spoorbeveiliging heeft ook het afgelopen jaar veel aandacht gehad. Het aantal storingen is drastisch gereduceerd. Dat is te danken aan het uitzetten van de SPIC-functie van de assentellers en het aanpakken van de waterhuishouding bij P&R Science Park.
• In 2024 is door middel van “Continue verbeteren” gefocust op de top 5 grootste veroorzakers van rituitval. Er is uitgezocht wat de bron is van de rituitval en vervolgens oplossingen gezocht en doorgevoerd om de rituitval te voorkomen. Voor infra zijn dit soms langdurige trajecten, maar hebben in 2024 wel gezorgd voor een behoorlijke afname aan rituitval.
• Sinds de introductie van de nieuwe lage vloertrams is er sprake van veel (boog)geluid op het tracé naar Nieuwegein en IJsselstein. Inmiddels zijn er smeerinstallaties op kritische locaties geïnstalleerd. Daardoor is het (boog)geluid beheersbaar en is het klachtenniveau drastisch afgenomen.
• In de afgelopen jaren hebben zich enkele verkeersongevallen tussen auto en tramverkeer voorgedaan. In 2023 is bepaald welke maatregelen (afwegingskader) genomen moeten worden. In 2024 is gestart met het doorvoeren van de maatregelen die leiden tot het verbeteren van de verkeersveiligheid.
• Om veel beter te kunnen sturen en analyseren van de assets is in 2023 een nieuwe dataspecialist aangetrokken. Deze dataspecialist heeft een dashboard ingericht waardoor het nu mogelijk is om real-time inzicht te hebben in de storingen. Hierdoor kan de beheersorganisatie sneller acteren.
• Het project vernieuwde tram (VRT) is in 2024 volledig overgedragen aan de beheerorganisatie TBO en daarmee is ook decharge verleend op het project.
De marktomstandigheden hebben soms geleid tot vertragingen. Zoals beperkte beschikbaarheid van personele capaciteit en langere levertijden. Voorrang is daarbij gegeven aan het continueren van het vaste onderhoud, om de kwaliteit en waarde van de assets te behouden. Al het vaste onderhoud heeft op de geplande wijze plaatsgevonden.