Inleiding en historisch perspectief
Inleiding
De Wet open overheid (Woo) is ingegaan op 1 mei 2022 en kent een implementatieperiode van maximaal 5 jaar. Belangrijke speerpunten van de wet zijn:
- Een inspanningsverplichting tot actief openbaar maken van in ieder geval informatie betreffende beleid, inclusief de voorbereiding, uitvoering, naleving, handhaving en evaluatie (art 3.1);
- Openbaarmakingsplicht op verzoek (passieve openbaarmaking): de overheid maakt informatie openbaar als iemand erom vraagt. We zijn inmiddels aangesloten op de landelijke verwijsindex: Woo-index Provincie Utrecht | Overheid.nl ;
- Het verplicht actief openbaar maken van documenten uit 17 informatiecategorieën (art 3.3) (waarvan 15 van toepassing op de provincie Utrecht);
- Het op orde brengen van de Informatiehuishouding (art 2.4 en 6.1) en monitoring hiervan. Hiervoor is een periode van 2022 tot 2030 uitgetrokken om dit te realiseren.
Met de komst van de Wet open overheid moet ook de provincie Utrecht documenten actief openbaar maken. De documenten die deel uitmaken van één van de 15 informatiecategorieën uit de Woo moeten, zonder dat hier actief om gevraagd wordt, actief gepubliceerd worden op de landelijke Woo-index.
Met de komst van de Wet open overheid moet ook de provincie Utrecht documenten actief openbaar maken. De documenten die deel uitmaken van één van de 15 informatiecategorieën uit de Woo moeten, zonder dat hier actief om gevraagd wordt, actief gepubliceerd worden op de landelijke Woo-index.
Status 2024
In 2024 heeft de provincie Utrecht belangrijke stappen gezet in de implementatie van de Wet open overheid. Voor wat betreft het actief openbaar maken zijn de volgende onderdelen gerealiseerd:
- De eerste tranche van verplichte informatiecategorieën, waaronder besluitenlijsten GS, beschikkingen, adviezen en onderzoeken, is tijdig geïmplementeerd en voldoet aan de wettelijke eisen.
- Bovendien wordt informatie zoals Stateninformatie, subsidieverstrekkingen, vergunningen en ontheffingen, en Woo-verzoeken en -besluiten al proactief gepubliceerd via de provinciale website.
- Ook voerden we verbeteringen door, zoals in het proces rondom actuele Woo-besluiten.
- Er is een communicatieplan ontwikkeld met als doel kennisontwikkeling over actieve openbaarmakingen en bewustwording van het belang van transparant werken.
- Gedeputeerden zijn regelmatig geïnformeerd over de voortgang.
- De kwaliteit van de informatiehuishouding wordt actief verbeterd. Er is een kwaliteitshandboek vastgesteld, er is 19 keer een nulmetingen uitgevoerd (bij 33% van de teams) en er zijn 21 trainingen gegeven.
Voor het passief openbaar maken zijn de volgende resultaten bereikt:
- Over 2024 zijn er in totaal 103 Woo-verzoeken ontvangen. Hiervan zijn er 88 afgerond en nog 15 in behandeling (peildatum 24 april 2025). In 2023 zijn er ter vergelijking 52 Woo-verzoeken ingediend bij de provincie Utrecht.
Doorkijk naar 2025
In 2025 richten we ons op de verdere implementatie van de Woo. We bereiden de tweede tranche van verplichte informatiecategorieën voor. En vullen in het tweede kwartaal de rol van Woo-contactfunctionaris in. Er wordt een adoptiecampagne gestart om de bekendheid over de Woo en de bijbehorende informatiecategorieën te vergroten. De gedeputeerden worden half jaarlijks geïnformeerd over de voortgang. In alles wat we doen sluiten we zoveel mogelijk aan bij de bestaande werkprocessen, om zo ook de Woo te borgen. Verder onderzoeken we welke aanvullende informatiecategorieën actief openbaar gemaakt kunnen worden naast de wettelijke verplichtingen. Met deze acties versterken we de transparantie en werken we toe naar een afronding van de volledige Woo-implementatie, ruim voor de wettelijke eis van 2027.