Hoofdstuk 3 - Paragrafen

3.11 Klimaat

Inleiding en historisch perspectief

In de begroting van 2024 heeft de provincie voor het eerst een separate klimaat(mitigatie)paragraaf opgenomen, waarmee we de ontwikkeling van de uitstoot van broeikasgassen laten zien, uitgesplitst naar de verschillende klimaattafels. Doordat klimaatmitigatie hiermee nu onderdeel is van de planning & control-cyclus, beschikken we over vaste ijkmomenten in het jaar die duidelijk maken of we op de goede weg zijn of dat meer actie nodig is.
We meten onze impact en rapporteren over bereikte resultaten op de provinciale internetpagina Monitoring Energie & Klimaat waar o.a. PS, gemeenten, ondernemers en inwoners kennis kunnen nemen van de vorderingen en waar een jaarlijkse update wordt gegeven van ons klimaatbeleid.

Activiteiten provincie Utrecht m.b.t. de coördinatie van klimaatacties

  • In november 2024 hebben de Provinciale Staten van Utrecht De Utrechtse Klimaataanpak aangenomen. In de klimaataanpak beschrijven we op welke wijze onze organisatie het beleid rond broeikasgasreductie op de gewenste manier laat werken. Dit doen we onder andere met een klimaatbeleidscyclus waarin we met de zes interne klimaattafels (Elektriciteit, Industrie, Mobiliteit, Gebouwde omgeving, Landbouw & landgebruik en De provincie als voorbeeld) afspraken maken over de versnelling en aanscherping van klimaatmaatregelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens uit de klimaatmonitor / klimaatparagraaf.
  • Tijdens de Nationale Klimaatweek 2024 (11 t/m 17 november 2024) zijn de vernieuwde dashboards voor energie en klimaat gelanceerd. De data die in deze dashboards gebruikt worden komen uit landelijke bronnen zoals de Regionale Klimaatmonitor en Emissieregistratie. Beide dashboards worden minimaal eens per jaar geüpdatet om zo zicht te houden op de voortgang van beide transities. Data uit de dashboards worden ook gebruikt voor de klimaatparagraaf en, in bredere zin, in de klimaatbeleidscyclus.
  • Voor (interne) afstemming en coördinatie met de relevante collega’s van de verschillende klimaattafels vindt er een maandelijks overleg plaats. In deze overleggen wordt gekeken hoe de samenwerking te verbeteren. Ook wordt er gewerkt aan een verdere invulling van de klimaatbeleidscyclus en uitbreiding van de klimaatparagraaf naar andere thema’s.

Inmiddels zijn meer recente broeikasgasemissiecijfers opgenomen in de begroting van 2025, specifiek voor het jaar 2022. In de begroting 2025 zijn ook, op basis van de nieuwste cijfers, nieuwe prognoses opgenomen. Omdat er nog geen broeikasgasemissiecijfers beschikbaar zijn voor 2024 is nog niet te zeggen in hoeverre deze overeen zullen komen met de prognoses, zoals gesteld in de begroting 2024. De meest recente broeikasgasemissiecijfers zijn terug te vinden in het Klimaatdashboard .

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30