3. Bodem, water en milieu

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

3.5

De bodemdaling en broeikasgasuitstoot in het veenweidengebied is verminderd.

In de Omgevingsvisie is als doelstelling voor bodemdaling opgenomen dat in 2030 de bodemdaling in het landelijk veenweidegebied met gemiddeld 50% is geremd. Dit om de CO₂-uitstoot te verminderen en het beheersen van de maatschappelijke kosten. In de Regionale Veenweiden Strategie (RVS) Utrechtse veenweiden is verder uitgewerkt hoe wij dit gaan doen. Als uitwerking en realisatie van de RVS is het Uitvoeringsprogramma RVS 2023-2024 en een subsidieregeling Beperking Bodemdaling van kracht.

Met de komst van het UPLG is het uitvoeringsprogramma daarin ondergebracht. In 2024 is het definitieve Maatregelenpakket Veenweiden ingediend en toegekend.   Hierin zijn de maatregelen en onderzoeken t.b.v. bodemdaling en broeikasgasuitstoot opgenomen voor de jaren 2024-2025 en 2026. Dit zorgt ervoor dat er voldoende geld beschikbaar is in de eerste jaren om met de doelen van de RVS aan de slag te gaan.

Indicatoren

Prestatieindicator

Eenheid

Realisatie 2023

Begroting 2024

Realisatie 2024

Verschil

1 Bodemdaling

Getal

0

625

0

625

Omschrijving:

Het aantal hectares per jaar met technische maatregelen om de bodemdaling te remmen, die medegefinancierd zijn door de provincie. Op dit moment is genoemde indicator gericht op het meten van onze prestatie en daarmee een goede startindicator. Bij verdere verdieping kan een aanscherping van de indicator plaatsvinden, mogelijk ook gericht op te behalen effecten

Toelichting verschil:

De verwachting was dat in 2024 een groot project in Groot Wilnis-Vinkeveen gerealiseerd kon worden. Dit project heeft vertraging opgelopen door een besluit van de Belastingdienst dat de BTW niet aftrekbaar was. Hierdoor moest het bedrag en de beschikking worden aangepast. In juni 2024 heeft de gebiedscoöperatie Groot Wilnis-Vinkeveen de definitieve beschikking ontvangen van de provincie Utrecht. In 2025 wordt gestart met de daadwerkelijke aanleg van de bodemdaling remmende maatregelen. De startdatum is vertraagd, maar de gebiedscoöperatie verwacht de achterstand in 2025 weer in te kunnen lopen. Ook zijn in 2024 in twee polders subsidies verleend, die mogelijk in 2025 gerealiseerd worden.

Bron:

Interne gegevens, Waterschappen

Meerjarendoelen en resultaten

3.5.1 Er is meer kennis beschikbaar om bodemdaling en broeikasgasuitstoot te beperken.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

Het is van groot belang om de kennis over bodemdaling en broeikasgasuitstoot te vergroten om die te kunnen gebruiken voor het nemen van effectieve maatregelen in het veenweidengebied. In 2024 namen we deel aan deze programma’s:
•   Het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgasuitstoot Veenweiden
•   Veen Innovatie Programma Nederland
•   Living on Soft Soils
•   Greppel- en druppelinfiltratie
•   Diverse andere onderzoekstrajecten

Samen met het waterschap doen we in enkele polders ervaring op met waterinfiltratiesystemen als bodemdalingremmende maatregelen. We brengen de verzamelde kennis bijeen. De opgedane kennis brengen we in de landelijke trajecten en passen we toe in (nieuw te starten) gebiedsprocessen. We hebben onder andere deelgenomen aan:
•   onderzoek naar afbreekbare drains;
•   onderzoek naar de haalbaarheid van voedselgewassen op natte veengronden (veentuinderij);
•   onderzoek naar de haalbaarheid van greppelinfiltratie;
•   onderzoek naar de haalbaarheid van veenmos(teelt) op veengronden.

3.5.1.1

Actieve deelname aan minimaal twee landelijke onderzoekstrajecten zoals hierboven genoemd.

Resultaat:

Behaald

3.5.1.2

Actieve deelname aan minimaal twee op innovatie gerichte pilots en onderzoeken in het Utrechtse veenweidegebied.

Resultaat:

Behaald

Activiteit:

Deels behaald

Planning:

Deels behaald

In 2024 zijn er gebiedsprocessen actief in o.a. de polders Groot Wilnis Vinkeveen, Polsbroek, Oud Kamerik, Kamerik en Waardassackerpolder. In 2024 zijn er subsidies aangevraagd in de polders Waardassacker, Botshol en Nellestein, de polder oud Kamerik en Kamerik en de polder Polsbroek.

3.5.2.1

In minstens vijf gebiedsprocessen in het Utrechtse veenweidengebied zijn bodemdalingremmende maatregelen in voorbereiding.

Resultaat:

Behaald

3.5.2.2

In 2024 zijn er ten minste 2 subsidieaanvragen voor bodemdalingremmende maatregelen ingediend.

Resultaat:

Behaald

3.5.2.3

In 2024 zijn er tenminste 350 ha Groot Wilnis Vinkeveen bodemdalingremmende maatregelen aangelegd.

Resultaat:

Niet behaald

Er zijn in 2024 nog geen extra bodemdalingremmende maatregelen aangelegd. Het project Veenweideinfiltratiesysteem in Groot Wilnis-Vinkeveen heeft vertraging opgelopen door een besluit van de Belastingdienst dat de BTW niet aftrekbaar was. Hierdoor moest het bedrag en de beschikking worden aangepast. In juni 2024 heeft de gebiedscoöperatie Groot Wilnis-Vinkeveen de definitieve beschikking ontvangen van de provincie Utrecht. Daarna is gestart met het project: keukentafelgesprekken om het draagvlak bij de boeren te inventariseren. Er is voldoende draagvlak om het project voort te zetten. In 2025 wordt gestart met de daadwerkelijke aanleg van de bodemdalingremmende maatregelen. De startdatum is vertraagd, maar de gebiedscoöperatie verwacht de achterstand in 2025 weer in te kunnen lopen.

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30