Met de Regionale Energiestrategieën van de regio’s U16, Amersfoort en Food Valley hebben we ons ook in 2024 ingespannen om in 2030 minimaal 55% van het elektriciteitsgebruik hernieuwbaar op te wekken binnen de provincie Utrecht. Samen met gemeenten, waterschappen, netbeheerders en initiatiefnemers hebben we grootschalige duurzame opwek van energie (ruimtelijk) mogelijk gemaakt. Ook is er beleid gemaakt om minimaal 50% lokaal eigendom bij windenergie te realiseren.
Begin 2024 zijn de 27 ‘meest kansrijke gebieden voor windenergie’ vastgesteld. In september 2024 bleek op basis van de zon- en windplannen van gemeenten dat er aanvullende opwek nodig is. In het najaar is de keuze voorbereid om in twee gebieden windenergie mogelijk te maken door provinciale projectbesluiten.
Netcongestie leidt tot vertraging van grote woningbouwprojecten, ontwikkeling van bedrijventerreinen en de verdere energietransitie in de regio. Via de Energy Board provincie Utrecht hebben we regie gevoerd op de regionale energie-infrastructuur om netcongestie te verminderen. Met de aanpak voor Energy Hubs zijn in Lage Weide de eerste resultaten geboekt en er is een experimenteerregeling gekomen voor netbewuste nieuwbouw. In 2024 hebben Provinciale Staten de Energievisie vastgesteld. Dit was nodig om te kunnen prioriteren bij de programmering van de energie-infrastructuur in de P-MIEK.
Door hoge energieprijzen is de urgentie toegenomen om snel meer energie te besparen. In 2024 is de basis gelegd voor het Energie Diensten Centrum (EDC) waarin gemeenten en provincie samen optrekken om de verduurzaming van particuliere (koop)woningen te versnellen.
Specifieke aandacht was er binnen het EDC voor huishoudens met een smalle beurs; Provinciale Staten hebben € 10 miljoen beschikbaar gesteld voor extra isolatiemaatregelen. Met de start van Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) en het Ontzorgingsprogramma voor het MKB (OMKBO) was er in 2024 ook extra aandacht voor verduurzaming van bedrijven.
Om de overgang naar duurzame bronnen voor het verwarmen van gebouwen te versnellen, hebben we in 2024 de ontwikkeling van collectieve warmte-initiatieven ondersteund en verkend hoe de aanleg van publieke warmtenetten in de provincie Utrecht kan worden versneld. Met de wetenschappelijke onderzoeksboring in De Bilt is een belangrijke stap gezet voor de ontwikkeling van aardwarmte als duurzame warmtebron.