7. Cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

7.4

Recreatie en bestemmingsmanagement zijn meer integraal onderdeel van de ontwikkelingen in de leefomgeving

De aanwezigheid van voldoende en kwalitatief hoogwaardige recreatievoorzieningen (vrijetijdsvoorzieningen) bepaalt mede de kwaliteit van de leefomgeving in onze provincie. Wij ambiëren hoogwaardige kwaliteit en voldoende kwantiteit van de recreatievoorzieningen (waaronder terreinen en routes) die goed aansluiten op de voorkeuren van inwoners en bezoekers. Het aanbod aan recreatievoorzieningen zal moeten groeien. Ook door de bevolkingsgroei in onze provincie. We hebben dit jaar dan ook aan uitbreiding en revisie van routes gewerkt. Overbelasting moet worden voorkomen door spreiding. Met subsidie steunden we op die manier projecten als Kastelen & Buitenplaatsen, Duurzaam Zakelijke Toerisme en Visit Utrecht Region. Onder andere met de marketingorganisaties hebben we met dat doel samengewerkt. Met een evaluatie en een startnotitie zijn we de voorbereiding gestart van het nieuwe Omgevingswetprogramma Recreatie, Toerisme, Sport en Bewegen 2026-2029.  

Indicatoren

Prestatieindicator

Eenheid

Realisatie 2023

Begroting 2024

Realisatie 2024

Verschil

1 Spreiding toerisme

Getal

5

3

5

2

Omschrijving:

Het aantal uitgevoerde (subsidie) projecten op het gebied van spreiding van toerisme. Het gaat niet primair om het binnenhalen van toeristen 'sec'. Spreiding betreft het spreiden van de toeristische en recreatieve druk over de regio

Toelichting verschil:

Er kwamen meer initiatieven dan verwacht

Bron:

Interne administratie

Meerjarendoelen en resultaten

7.4.1 Recreatief groen is beter toegankelijk en bereikbaar

Activiteit:

Deels behaald

Planning:

Deels behaald

Het recreatief hoofd(route)netwerk is belangrijk voor de toegankelijkheid en bereikbaarheid van recreatieve voorzieningen, maar heeft als routenetwerk zelf ook een recreatieve functie. Routes moeten bereikbaar, aantrekkelijk en veilig zijn. Een uniform bewegwijzerd routenetwerk geeft duidelijkheid, draagt bij aan een goede balans tussen natuur en recreatie en het stroomlijnen van de recreatieve druk en biedt kansen voor route-gebonden recreatie. De werkzaamheden aan twee grote projecten, wandelroutenetwerk Utrecht-Oost en het fietsknooppuntennetwerk, hebben vertraging afgelopen. Bij beide projecten gaat het om complexe samenwerking waar we het eens moeten worden met veel partijen zoals particuliere eigenaren, terreinbeheerders, gemeenten. Verder zijn er in 2024 nog 31 recreatiebanken gerealiseerd in 2024. Hiervoor zijn in 2023 subsidieaanvragen ingediend die in 2024 zijn beschikt.

7.4.1.1

Afronding van het wandelroutenetwerk Utrecht-Oost.

Resultaat:

Deels behaald

De aanleg van het wandelroutenetwerk-oost heeft vertraging opgelopen. De ontwerpfase is bijna afgerond. In 2025 start de realisatiefase.

7.4.1.2

Afronding van het gereviseerd fietsknooppuntennetwerk.

Resultaat:

Deels behaald

In oktober 2024 is gestart met de realisatiefase van de revisie van het fietsknooppuntennetwerk, dat wil zeggen de vervanging van de bewegwijzering en toevoegen van nieuwe bordjes (350 KM uitbreiding). In april 2025 wordt het gereviseerde fietsknooppuntennetwerk opgeleverd. Het bestaat dan uit 1.850 KM bewegwijzerde fietsroutes.

7.4.1.3

Onderzoek naar behoefte en mogelijkheden verbeteringen sloepennetwerk.

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 is de aandacht voor waterrecreatie wel geïntensiveerd. We hebben de samenwerking met ‘Varen doe je samen’, het BRTN, het GONZ en Gastvrije Randmeren, gemeentes en andere provincies vergroot. In 2025 zal samen het Routebureau, het onderzoek naar behoefte en mogelijkheden verbeteringen sloepennetwerk worden gestart.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Deels behaald

Recreatievoorzieningen zijn een collectief belang waarvoor samenwerking met andere overheden en eigenaren noodzakelijk is. De samenwerking binnen de recreatieschappen is in 2023 gewijzigd en deze samenwerkingen zijn in 2024 voortgezet en verder versterkt. Staatsbosbeheer voert nu de werkzaamheden uit voor het Recreatieschap Stichtse Groenlanden, de gemeente Wijdemeren doet dit voor het Plassenschap Loosdrecht. Zie de navolgende toelichting voor de voortgang in 2024.  
De samenwerking met andere partijen op het gebied van recreatievoorzieningen, verloopt voor de recreatieve routes (wandelen, fietsen, varen) binnen het Routebureau. Door mee te werken aan provinciale samenwerkingsprogramma’s als Groen Groeit Mee en het Utrechts Programma Landelijk Gebied wordt met andere organisaties provinciebreed gewerkt aan het versterken van recreatieve voorzieningen.  

7.4.2.1

Afronding overgangsfase nieuwe samenwerking recreatieschappen.

Resultaat:

Deels behaald

De overgangsfase voor het Plassenschap Loosdrecht e.o. verloopt volgens planning. De uitvoeringsorganisatie bij de gemeente Wijdemeren is praktisch en lean-and-mean ingericht en mede hierdoor heeft het Plassenschap een sluitende begroting. De overgangsfase voor het Recreatieschap Stichtse Groenlanden naar Staatsbosbeheer (SBB) gaat gepaard met meer aanpassingen. Het P&C-proces is het afgelopen jaar verbeterd. De begrotingen voor 2024 en 2025 waren nog beleidsarm opgesteld en gingen uit van de situatie zoals die bij de overgang van Recreatie Midden-Nederland naar SBB was. Daaraan gekoppeld is in 2024 gestart met de voorbereidingen van het invoeren van een nieuwe onderhouds- en begrotingssystematiek.  Deze manier van begroten, volgens het Terreinbeheermodel en de Producten- en Dienstencatalogus, was over 2024 nog niet van toepassing. In 2024 is gestart met het opstellen van een Toekomstvisie en een 4-jaren Uitvoeringsplan. Deze producten zullen in de loop van 2025 definitief worden vastgesteld. Voor Recreatieschap Stichtse Groenlanden is het overgangsjaar 2024 daarom met één jaar verlengd.

7.4.2.2

Verbreding van de samenwerking in andere gebieden en met zoveel mogelijk partners.

Resultaat:

Behaald

7.4.2.3

Werkzaamheden RodS-pogramma voor realisatie van de fietspaden IJsselwetering en Reijerscop voorbereiden voor de afronding.

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 is er voor fietspad IJsselwetering een detailontwerp opgesteld en zijn er onderzoeken uitgevoerd.  Planning is dat er in 2025 vergunningen worden aangevraagd, er wordt aanbesteed en er wordt gestart met de aanleg. Voor fietspad Reijerscop zijn er in 2024 onderzoeken uitgevoerd. De realisatie van het fietspad Reijerscop is vervolgens afhankelijk van de kosten en de resterende RodS-middelen.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Deels behaald

Wij hebben in 2024 actief samengewerkt met partijen in de provincie die werken aan duurzame ontwikkeling van recreatie en toerisme, zoals het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH), Gastvrije Randmeren, Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen, ondernemers in de sector, terreinbeherende organisaties, landgoedeigenaren en destinatiemarketingorganisaties. In december 2024 is er wederom een jaarlijkse netwerkdag voor al deze partijen georganiseerd. Dit jaar voor het eerst in samenwerking met het cluster Sport en Bewegen van de provincie.
We hebben actief deelgenomen aan landelijke samenwerkingsverbanden, met andere provincies als partners, zoals met het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).  

7.4.3.1

Jaarlijks wordt een kennis- en netwerkdag georganiseerd voor onze partners om hen te inspireren en met elkaar te praten over actuele thema’s.

Resultaat:

Behaald

7.4.3.2

In gezamenlijkheid met de destinatiemarketingorganisaties willen we komen tot een Platform van ondernemers in de provincie om innovatieve ideeën uit te wisselen.

Resultaat:

Deels behaald

De realisatie van het platform was voorzien in de provinciale afgeleide vorm van de Landelijke Raad Recreatie en Toerisme (LRRT). De oprichting van de LRRT is vertraagd en is uiteindelijk eind september 2024 geformaliseerd. In 2025 vindt er een verkenning plaats naar de vorm voor de provinciale invulling.
Via de in 2023 opgerichte Marketingcoöperatie Regio Utrecht (MC-RU) vindt op dit moment kennisdeling plaats met ondernemers. Vanuit de Provincie Utrecht ondersteunen we de MC-RU met een exploitatiesubsidie.

Activiteit:

Deels behaald

Planning:

Deels behaald

Toerisme en recreatie zijn belangrijke pijlers voor de brede welvaart binnen de provincie. Samen met onder andere gemeenten, destinatiemarketingorganisaties (DMO’s) en terreinbeherende organisaties in onze provincie, richten we ons op bestemmingsmanagement. Bestemmingsmanagement omvat alle inspanningen, die in samenhang met elkaar, zijn gericht op het realiseren van een zo groot mogelijke positieve impact van recreatie en toerisme voor een stad of regio. Hieronder vallen ook bezoekersmanagement en marketing (spreiden door te verleiden). In 2024 zijn in dit kader zijn onder andere projecten uitgevoerd met betrekking tot communicatie rondom de Oude Hollandse Waterlinie, het Fietsverhaal regio Utrecht en versterking groene recreatie in Nieuw Wulven.  

7.4.4.1

De 4 geplande projecten van de marketing coöperatie zijn in uitvoering of uitgevoerd.

Resultaat:

Behaald

7.4.4.2

Er is een keus gemaakt welk instrumentarium, als uitkomst van het onderzoek naar de toegenomen recreatiedruk in natuurgebieden, zal worden gebruikt voor een nauwere samenwerking om meer bezoekers op te vangen.

Resultaat:

Deels behaald

Op dit moment wordt er in samenwerking met Natuur gewerkt aan de aanpak. Hiervoor wordt een onderzoek uitgevoerd ten behoeve van de benodigde ecologische onderbouwing dat nodig is voor het opstellen van een eventuele zonering. Eerstvolgende stap is het delen van het reeds afgeronde onderzoek naar recreatiedruk in natuurgebieden en de aanbevelingen daaruit gevolg te geven.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Deels behaald

Verblijfsrecreatie is een belangrijk element van de vrijetijdssector. Vitale vakantieparken zijn nodig voor kwalitatief goede verblijfsrecreatie. De kwaliteit van de verblijfsrecreatie staat onder druk door oneigenlijk gebruik (zoals permanente bewoning), veroudering en verrommeling van parken. In 2024 hebben wij stappen gezet naar een integrale aanpak vakantieparken. Tevens zijn de zeven pilots bij Vakantieparken in uitvoering, wordt er met gemeenten en parkeigenaren gewerkt aan verduurzaming van parken. Ook is een verkenning uitgevoerd naar het opzetten van een expertteam.  

7.4.5.1

De eerste stappen naar verduurzaming van parken zijn gezet.

Resultaat:

Behaald

7.4.5.2

Er is een expertteam gevormd voor de verdere ontwikkeling van de parken.

Resultaat:

Deels behaald

Er is nog geen expertteam gevormd. In 2024 is een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden en behoeften van gemeenten en ondernemers voor ondersteuning bij vakantieparken door een expertteam. In het eerste kwartaal van 2025 wordt deze verkenning afgerond en volgen verdere stappen.

7.4.5.3

We onderzoeken welke ontwikkelmogelijkheden haalbaar zijn op parken en terreinen met verblijfsrecreatie gelegen in het NNN, en sluiten hierbij aan op de lopende onderzoeken naar wezenlijke waarden en kenmerken.

Resultaat:

Niet behaald

Het onderzoek naar ontwikkelmogelijkheden op vakantieparken die (deels) gelegen zijn in het NNN, is nog niet uitgevoerd. De zeven vakantieparken-pilots waar dit een thema vormt zijn nog in uitvoering.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Deels behaald

Het zakelijk toerisme biedt kansen voor onze regio. Wij streven naar meer samenhang en samenwerking in het verbinden van zakelijke bezoeken met de vrijetijdssector. Dit past bij onze strategische keuzes om bezoek te spreiden in ruimte en tijd. Voor het versterken van het zakelijk toerisme wordt er samengewerkt de Marketingcoöperatie Regio Utrecht en het Utrechts Convention Bureau.

7.4.6.1

De deelname aan het regionaal meerjarig programma Duurzaam zakelijk toerisme is uitgebreid met 3 gemeenten.

Resultaat:

Deels behaald

De deelname aan het meerjarig programma is uitgebreid met 2 gemeenten in plaats van 3.  

7.4.6.2

Acht kenniscongressen zijn gerealiseerd met onze subsidie.

Resultaat:

Behaald

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30