8. Economie

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

8.1

Het bedrijfsleven en werknemers zijn toegerust op de toekomst

In 2024 zijn verdere stappen gezet op werkgevers en werknemers beter toegerust te krijgen op de transities en toekomst. Dat hebben we gedaan door:

  • Het bevorderen van samenwerking en publiek-private financiering rondom Stichting Regionaal Talentfonds Utrecht, waardoor werkenden een bijdrage kunnen aanvragen om zich om of bij te scholen zodat zij duurzaam inzetbaar blijven;
  • Door verder in te zetten op de aanpak van de ketenregisseurs specifiek in de zorgsector;
  • En door in te blijven zetten op soepele dienstverlening voor het mkb.

Dit doen we als provincie niet alleen, maar samen met onze partners, zoals de gemeenten, de Utrecht Talent Alliantie (UTA), de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht Region (ROM), het Utrechts Circulair Ambtenarennetwerk (UCAN) en de Kamer van Koophandel (KvK).

Indicatoren

Effectindicator

Eenheid

Realisatie 2023

Begroting 2024

Realisatie 2024

Verschil

1 Bruto Regionaal Product (V-7)[2]

%

1,0

1,5

Nog niet beschikbaar

Omschrijving:

Het percentage toename van het Bruto Regionaal Product (BRP) ten opzichte van het voorgaande jaar. Gemiddeld betreft het een meerjarige groei per jaar van 1,5%. Onverwachte situaties kunnen (tijdelijk) ingrijpend gevolg hebben voor dit percentage.

Toelichting verschil

Bron:

Centraal Bureau voor de Statistiek

2 Werkgelegenheid (V-8)

%

78,3

77,7

78,6

0,9

Omschrijving:

Het percentage bruto arbeidsparticipatie (werkgelegenheid) ten opzichte van de totale beroepsbevolking in de leeftijd van 15-77 jaar (conform CBS-definitie).

Toelichting verschil

Bron:

Centraal Bureau voor de Statistiek

3 Overstappen tussen beroepen

Getal

7.100 (cijfer uit 2022)

11.025

Nog niet beschikbaar

Omschrijving:

Het aantal personen dat een overstap maakt naar een tekort- of groeiberoep.

Toelichting verschil

Bron:

Centraal Bureau voor de Statistiek

4 Leven Lang Ontwikkelen

Aantal

-2.600

90.000

Nog niet beschikbaar

Omschrijving:

Het aantal extra personen in de beroepsbevolking dat deelneemt aan een scholingsactiviteit ten opzichte van het voorgaande jaar.

Toelichting verschil

Tussen 2014 en 2022 is het aantal personen behorende tot de beroepsbevolking dat deelnam aan LLO met bijna 100.000 personen toegenomen. In 2014 namen 256.000 personen in de regio Utrecht deel aan LLO. In 2022 is dit aantal gestegen tot 350.100 personen. Tussen 2022 en 2023 is dit aantal afgenomen met 2.600 personen tot 347.500.

Bron:

Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt

5 Digitale vaardigheden

Aantal

28.900

16.800

Nog niet beschikbaar

Omschrijving:

Het aantal personen dat het basisniveau aan digitale vaardigheden bereikt.

Toelichting verschil

Bron:

Centraal Bureau voor de Statistiek

6. Circulaire economie

%

2,9

5,8

2,8

3,0

Omschrijving:

Met ingang van 2023 meten we de circulaire bedrijvigheid op een andere manier. We zijn overgestapt op de algemeen geldende definitie van het PBL zodat onze monitoring aansluit bij de landelijke norm. Bij deze nieuwe meetmethode wordt er minder bedrijvigheid aangemerkt als circulair. Hierdoor is de waarde van de indicator ‘bedrijvigheid’ tussen 2022 en 2023 gehalveerd van 5,8% naar 2,9%. Door deze aanpassing zijn deze waarden echter niet goed met elkaar te vergelijken en zegt dit weinig over de ontwikkeling van de circulaire bedrijvigheid.  Bij deze nieuwe meetmethode wordt alleen de circulaire bedrijvigheid van bedrijven uit zogenaamde circulaire sbi-sectoren meegeteld. Circulaire activiteiten bij andere bedrijven worden buiten beschouwing gelaten. Hierdoor onderschat deze indicator de werkelijke mate van circulaire bedrijvigheid.

Toelichting verschil

Bron:

RHDHV i.o.v. Provincie Utrecht

Prestatieindicator

Eenheid

Realisatie 2023

Begroting 2024

Realisatie 2024

Verschil

Omschrijving:

Toelichting verschil:

Bron:

Meerjarendoelen en resultaten

8.1.1 De arbeidsmarkt functioneert beter door goede aansluiting vraag en aanbod

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

Met de Utrecht Talent Alliantie (UTA) streven wij naar het terugdringen van kwalitatieve en kwantitatieve arbeidsmarkttekorten in cruciale sectoren, zoals onderwijs, techniek, zorg en ICT. De UTA draagt bij aan duurzame arbeidsmarktoplossingen voor maatschappelijke transities. Door samen met publieke en private partners te investeren in een toekomstgerichte beroepsbevolking. De aanpak van de UTA als krachtige regionale samenwerking werpt inmiddels haar vruchten af. Zo zijn in 2024 3 impulsplannen geaccordeerd, waarmee mensen in onze regio gestimuleerd worden met Lang Leven Ontwikkelen.  
2024 stond in het teken van het ondersteunen bij het opzetten en inrichten van Stichting Regionaal Talentfonds Utrecht Met dit fonds streven we ernaar 11 miljoen euro aan publieke (EU, Rijk, provincie en gemeenten) en private middelen (bedrijven en O&O-fondsen) te bundelen. De succesvolle ESF+ aanvraag was daarbij van groot belang om voldoende publiek-private middelen in het fonds te krijgen. Hierdoor kon in 2024 de eerste omscholingsvoucher worden versterkt.  
Eind 2024 heeft een tussentijdse evaluatie van de UTA plaatsgevonden. De uitkomsten van deze evaluatie bieden voldoende basis om de UTA in de resterende looptijd te versterken.   

8.1.1.1

De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal vijf impulsplannen opgewerkt, waarvan twee op de doelstelling om digitale vaardigheden op de werkvloer te versterken.

Resultaat:

Behaald

8.1.1.2

Het plan van aanpak (inclusief fondsplan en governance) voor het Regionaal Talent Fonds is bestuurlijk vastgesteld en de uitvoering is gestart.

Resultaat:

Behaald

8.1.1.3

De Utrecht Talent Alliantie heeft minimaal € 5 miljoen vanuit het Rijk of Europa verbonden aan de doelstellingen.

Resultaat:

Behaald

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

Digitalisering van de economie, het bedrijfsleven en van werknemers is cruciaal voor een toekomstbestendige duurzame economische ontwikkeling van de regio. Inzet op digitalisering valt daarmee niet meer weg te denken en loopt als een rode draad door onze werkzaamheden. Samen met de regionale partners werken we aan de digitale transitie bij het bedrijfsleven. Dat doen we voornamelijk via de EDIH-NW. De EDIH helpt het mkb met het oplossen van digitale vraagstukken en draagt daarmee bij aan een duurzaam en beter economisch klimaat.

8.1.2.1

Vanuit de EDIH worden in 2024 circa 200 bedrijven (van de totale doelstelling van 1500 over 3 jaar in de hele EDIH-regio) in de provincie Utrecht bereikt via events, 1op1 gesprekken, volwassenheidsscans en advies over vervolgstappen.

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 is een midterm review voor de EDIH uitgevoerd binnen Europees verband. Daaruit bleek dat de resultaten tot op heden tegenvielen en het aantal bedrijven niet was gerealiseerd. Daarom is eind 2024 gestart met een verbeterplan en een nieuwe projectleider om vanaf dat moment de verbeteringen door te voeren.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

Samen met de Kamer van Koophandel (KVK), gemeenten, de ROM, Hogeschool Utrecht en MKB Midden-Nederland werken we aan het versterken van de dienstverlening voor het mkb. Dit netwerk is in 2024 verder verstevigd en operationeel geworden.

Daarnaast hebben we in 2024 het programma Opvolging MKB afgerond. Het programma richtte zich op bewustwording en ondersteuning van mkb-(familie)bedrijven bij bedrijfsopvolging. In 2024 zijn 74 bedrijven (met in totaal 88 deelnemers) via dit programma geholpen. Dit is minder dan de doelstelling van minimaal 100 tot 120 ondernemers.

Om ondernemers te helpen in de transitie naar de circulaire economie zetten we voornamelijk in op het sluiten van ketens en het verbeteren van de randvoorwaarden voor het circulair ondernemen. Denk aan het vergemakkelijken van het ophalen van financiering voor circulaire proposities, het beschermen van ruimte en het delen van succesverhalen van circulaire ondernemers.

Na onze pilot met de inzet van een ketenregisseur, zijn er in 2024 twee ketenregisseurs gestart om circulaire ketens in de zorgsector te sluiten. Daarnaast hebben we in 2024 via de ROM de opstart van het ondernemersnetwerk Circulair Utrecht ondersteund die (middel)grote ondernemers helpt elkaar te vinden om van elkaar te leren over circulariteit en samenwerkingen aan te gaan.

8.1.3.1

De samenwerking met KvK en regionale partners gericht op verbeteren van de dienstverlening naar ondernemers is uitgebreid met 6 gemeenten.

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 zijn drie nieuwe gemeenten, namelijk Utrechtse Heuvelrug, Vijfherenlanden en Stichtse Vecht, toegetreden tot het regionale samenwerkingsverband. Ook landelijke partner Rijksdienst voor Ondernemerschap (RvO) is aangesloten. In 2024 hebben we binnen de samenwerking ons vooral gericht hoe het netwerk zich de aankomende jaren zich wil ontwikkelen. Dit is niet alleen kwantitatief (in aantal deelnemers), maar vooral ook kwalitatief (hoe richten we dat in met elkaar). Daardoor was de eerder begrote groei van zes gemeentes niet realistisch.

8.1.3.2

Ten minste 100 ondernemers zijn ondersteund met het project Opvolging mkb-(familie)bedrijven.

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 zijn 74 bedrijven (met in totaal 88 deelnemers) via dit programma geholpen. Dit is minder dan de doelstelling van minimaal 100 tot 120 ondernemers. Na afloop van dit basisprogramma konden de ondernemers een voucher aanvragen voor extra verdieping. Hiervan is gering gebruikgemaakt. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in de Slotwijziging 2024 een deel van de middelen hebben laten terugvloeien naar de algemene middelen.

8.1.3.3

Er is direct bijgedragen aan de Uitvoeringsagenda Circulaire Samenleving met gerichte interventies. Bijvoorbeeld door in te zetten op ketenregisseurs en het toewerken naar de volgende meting van de status van het circulair ondernemerschap in de regio Utrecht.

Resultaat:

Behaald

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30