4. Energietransitie

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

4.1

Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de provincie Utrecht gebruiken minder energie.

In 2024 zijn gemeenten, woningcorporaties, verenigingen van eigenaren, particuliere verhuurders, energiecoöperaties, bewonersinitiatieven, bedrijven en maatschappelijke organisaties gestimuleerd en ondersteund om deze besparingsdoelstelling te realiseren. We hebben dit onder andere gedaan via het Energie Diensten Centrum (EDC), het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed (OMV) en het programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB). Ook hebben de omgevingsdiensten in opdracht van gemeenten en provincie energiecontroles uitgevoerd bij organisaties die onder de energiebesparingsplicht vallen.

Indicatoren

Prestatieindicator

Eenheid

Realisatie 2023

Begroting 2024

Realisatie 2024

Verschil

1 Energiebesparingsprojecten

Getal

5

5

5

0

Omschrijving:

Het aantal ondersteunde grootschalige projecten gericht op energiebesparing/opwek bij inwoners.

Toelichting verschil:

Bron:

Programmateam (intern)

2 Energiecontroles bedrijven

Getal

728

500

617

117

Omschrijving:

Het aantal bedrijven waar energiecontroles in opdracht van de provincie en gemeenten worden uitgevoerd.

Toelichting verschil:

Bron:

Programmateam (intern)

3 Ondersteunde trajecten maatschappelijke organisaties

Getal

504

600

610

10

Omschrijving:

Het aantal vestigingen van maatschappelijke organisaties waar de provincie ondersteuning geeft bij energiebesparing en/of duurzame opwek.

Toelichting verschil:

Bron:

Programmateam (intern)

Meerjarendoelen en resultaten

4.1.1 De ondersteuning van inwoners voor energiebesparing is beter (door o.a. gemeenten, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren)

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

In 2024 is de basis gelegd voor het Energie Diensten Centrum (EDC) waarin gemeenten en provincie samen optrekken om de verduurzaming van particuliere (koop)woningen te versnellen. Het EDC richt zich op het ontwikkelen, financieren en uitvoeren van projecten en programma’s. Er zijn 25 gemeenten die de samenwerkingsovereenkomst getekend hebben. De gemeente Utrecht sluit aan als kennispartner. Het eerste programma, het Meerjarige Collectieve Ontzorgingsprogramma (MCO), is opgestart. Zie ook meerjarendoel 4.3.3. Het EDC ontzorgt gemeenten, voorkomt dubbel werk en maakt betere resultaten mogelijk. Behalve gemeenten zijn ook energiecoöperaties en soortgelijke initiatieven actief rondom besparing. Daarom heeft het EDC in 2024 de samenwerking met deze partijen opgezocht.

DVvE heeft dankzij de verlenging van een Europese subsidie in 2024 de langjarige begeleiding van 100 VvE's kunnen voortzetten. In aanvulling hierop heeft DVvE in opdracht van de provincie een adviespunt opgezet voor VvE’s die willen starten met verduurzamen. Een soortgelijk adviespunt is beschikbaar voor particuliere verhuurders. Daarnaast heeft de gemeente Utrecht gebruik gemaakt van provinciale subsidie om kleine VvE’s in een verduurzamingstraject te krijgen.

Tijdens het bestuurlijk overleg met de koepels van woningcorporaties is in 2024 onder andere stilgestaan bij het onderwerp netcongestie. Hier wordt landelijk een vervolg aan gegeven.

4.1.1.1

Begin 2024 is een Energie Diensten Centrum (EDC) gestart met minimaal 6 gemeenten en uitgebreid naar 12 gemeenten aan het eind van het jaar. Vooruitlopend op het EDC is Europese subsidie aangevraagd. Bij toekenning van de subsidie kan een deel van de activiteiten hiermee gefinancierd worden.

Resultaat:

Behaald

4.1.1.2

Eventuele knelpunten in de uitvoering van de nationale prestatieafspraken zijn samen met woningcorporaties opgepakt.  

Resultaat:

Behaald

4.1.1.3

Minimaal 50 VVE’s zijn met steun van de provincie aan de slag gegaan met verduurzaming.

Resultaat:

Behaald

4.1.1.4

Via het Servicepunt Energie zijn minimaal 5 bewonersinitiatieven ondersteund met het ontwikkelen van een plan van aanpak voor energiebesparing.    

Resultaat:

Behaald

Activiteit:

Behaald

Planning:

Deels behaald

Via toezicht en handhaving worden organisaties gehouden aan het nemen van energiebesparende maatregelen waartoe zij wettelijk verplicht zijn. Ze worden daarbij ook gestimuleerd meer te doen dan wettelijk verplicht is. In 2024 hebben de omgevingsdiensten in opdracht van gemeenten en provincie 617 energiecontroles uitgevoerd. Dat is meer dan begroot (500) maar lager dan in 2023 (728). Dit had te maken met de werving van nieuwe toezichthouders. In 2025 wordt een inhaalslag gemaakt.

Medio 2024 hebben we subsidie van het Rijk ontvangen voor het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) en het Ontzorgingsprogramma Midden en Kleinbedrijf (O-MKB). In samenwerking met gemeenten en ondernemersverenigingen in de regio’s U16, Amersfoort en FoodValley zijn we gestart met de uitvoering hiervan. Het PVB is gericht op het aanjagen van de organisatiegraad op 27 bedrijventerreinen (zie ook meerjarendoel 8.4.2) en het opzetten van energieprojecten. Het O-MKB wordt vormgegeven met inzet van duurzaamheidscoaches en ondersteuning met energiescans en duurzame meerjarenonderhoudsplannen voor 451 bedrijven. Voor financiering van maatregelen kunnen organisaties gebruik maken van het Energiefonds Utrecht.

4.1.2.1

Samen met gemeenten en omgevingsdiensten starten we met de uitvoering van een provinciebrede aanpak voor opschaling van het aantal energiecontroles waarvoor gemeenten bevoegd gezag zijn.

Resultaat:

Deels behaald

In 2023 hebben we het initiatief genomen om samen met gemeenten en omgevingsdiensten RUD en ODRU te werken aan een aanpak om het gemeentelijk energietoezicht op bedrijven en maatschappelijke organisaties op te schalen. Onderdeel van deze aanpak is de ontwikkeling van een dashboard om de uitkomsten van energietoezicht beter te kunnen monitoren. Een eerste versie van een gezamenlijk dashboard van de omgevingsdiensten is gereed. In de Uitvoerings- en handhavingsstrategie 2025 (vaststelling in 2025) worden nadere afspraken gemaakt tussen gemeenten, provincie en omgevingsdiensten over doelen voor besparing en verdere opschaling van het aantal energiecontroles.

4.1.2.2

Het landelijke Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB) is uitgerold in (de drie regio’s in) de provincie Utrecht. De lessen uit de pilot in de regio Foodvalley zijn hierin meegenomen.  

Resultaat:

Behaald

4.1.2.3

Minimaal 5 verduurzamingsprojecten van gemeenten, bedrijvencollectieven of brancheverenigingen zijn ondersteund via de provinciale subsidieregeling voor energietransitie (UsET).

Resultaat:

Deels behaald

In 2024 zijn 2 subsidies toegekend voor verduurzamingsprojecten van bedrijvencollectieven in de regio Foodvalley en de gemeente Utrecht. Eind 2024 zijn er 5 aanvragen van gemeenten en bedrijvencollectieven in voorbereiding. Deze aanvragen zijn in 2024 nog niet ingediend vanwege de aanpassing van de subsidieregeling (USET) die in 2025 een gunstiger regeling biedt voor projecten met energiescans. Ook is afstemming nodig met het Ontzorgingsprogramma voor het MKB (O-MKB), waarvoor eind 2024 de voorbereidingen zijn gestart.

4.1.2.4

Er is een Ontzorgingsprogramma voor het MKB gestart met financiering vanuit het Rijk.

Resultaat:

Behaald

4.1.2.5

Er is een provinciale Cluster 6-aanpak ontwikkeld gericht op verduurzaming van bedrijven met een verbruik van meer dan 1 miljoen m3 aardgas per jaar.

Resultaat:

Deels behaald

In het kader van Cluster 6 is een inventariserend onderzoek uitgevoerd en de resultaten hiervan zijn opgenomen in de P-MIEK. Met enkele cluster 6 bedrijven wordt overleg gevoerd over verduurzamingsopties. Dit is maatwerk per bedrijf. In 2025 wordt een provinciale cluster 6 strategie ontwikkeld.

Activiteit:

Behaald

Planning:

Behaald

Voor de ondersteuning bij verduurzaming van maatschappelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren drie projecten ontwikkeld die in 2024 gestaag zijn voortgezet. Het gaat hierbij om het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed (OMV), de Green Deal Duurzame Zorg en de Utrechtse Plus, gericht op verduurzaming van sportaccommodaties (zie ook meerjarendoel 3.4.2). Het begrote aantal van 600 gebouwen voor deze drie projecten gezamenlijk is in 2024 behaald.

4.1.3.1

Alle 26 zorginstellingen die sinds 2018 deelnemen aan de Green Deal Duurzame Zorg zijn in 2024 toegetreden tot de koplopersgroep. Hierin wordt de verduurzamingsaanpak opgeschaald naar alle utiliteitsbouwpanden van de deelnemers.  

Resultaat:

Behaald

4.1.3.2

In totaal 600 vestigingen van maatschappelijke organisaties worden begeleid bij verduurzaming van hun vastgoed.

Resultaat:

Behaald

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30