Hoofdstuk 3 - Paragrafen

3.9 Brede welvaart

  • De Staat van Utrecht heeft in november 2024 een module Brede Welvaart op haar website gepubliceerd. De module wil brede welvaart begrijpelijk en toegankelijk neerzetten voor een groot publiek en voeding geven aan brede welvaartsdialogen. De module Brede Welvaart vertelt het verhaal achter breed welvaartsbeleid, bevat een eigen brede welvaartsmonitor met 32 indicatoren voor de provincie Utrecht volgens het klaver-vier model en biedt een bibliotheek met brede welvaartsonderzoeken op regionaal gebied aan. In het klaver-vier model staat het evenwicht tussen vier soorten welvaart centraal: welzijn in het persoonlijk leven, welzijn in het samenleven, economische en materiële welvaart en duurzame omgang met de natuur.
  • De criteria voor Fairtrade-provincie zijn aangepast en versoepeld maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat de provincie Utrecht per 1 januari 2024 de titel Fairtrade is kwijtgeraakt.
  • De Sustainable Development Goals (SDG's) winnen als overkoepelend thema aan populariteit en bekendheid ten opzichte van Fairtrade. SDG Nederland heeft mede op basis van input van de provincies een Handreiking SDG’s opgesteld. Deze handreiking is met het Memorandum Handreiking SDG’s en Brede Welvaart van 26 april 2024 ter informatie met PS gedeeld. In het memo is onder meer gemeld dat eerst intern wordt onderzocht hoe provinciale duurzaamheidsthema’s zich verhouden tot de SDG’s en hoe deze thema’s voor onze inwoners beter toekomstgericht en autonoom kunnen worden gemaakt. Voorts wordt onderzoek gedaan hoe monitoring daarbij ondersteunend kan zijn. De uitkomst van de inventarisatie wordt in 2025 gedeeld met PS.
  • De Sociale Agenda houdt zich bezig met de menselijke aspecten binnen de brede welvaart, zoals inclusiviteit en gelijke kansen en stimuleert bewustwording van de ‘sociale bril’ in onze maatschappelijke opgaven. En in de Regio Deals, zoals de Vitale Wijken aanpak, werken Rijk- en regiopartners samen om opgaven aan te pakken en de brede welvaart te vergroten.
  • Vanuit het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) zet de provincie in op het verbeteren van de water- en bodemkwaliteit, op het behalen van natuur- en klimaatdoelen en op een toekomstbestendige, duurzame en rendabele landbouw in de provincie Utrecht. Om deze doelen te verwezenlijken, worden in het kader van het UPLG worden verscheidene maatregelen voorgesteld en doorgevoerd. Om zicht te krijgen op de (te verwachten) effecten van deze UPLG-maatregelen, voert de provincie een Sociaaleconomische impactanalyse (SEIA) uit. De SEIA richt zich op de effecten van het UPLG op de brede welvaart in het Utrechts landelijk gebied en op de landbouwsector. De SEIA kan daarbij gezien worden als operationalisering van het begrip brede welvaart, waarbij de maatregelen vanuit het UPLG uiteindelijk mede worden beoordeeld op basis van hun effect op de brede welvaart in het Utrechts landelijk gebied.
  • De Actie-Agenda Vitale Samenleving heeft als doel om de vitaliteit en leefbaarheid van Utrechtse kernen te vergroten, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de ‘economische kant’, maar ook naar brede welvaart.
  • De provincie Utrecht is aangesloten op het Nationaal Netwerk Brede Welvaart , een initiatief van een aantal regionale planbureaus. Binnen dit netwerk wordt kennis ontwikkeld en gedeeld over de toepasbaarheid van brede welvaart in de beleidspraktijk.
  • De provincie Utrecht is partner van het WHO Europe Regions for Health Netwerk. Op de jaarvergadering van dit netwerk in november 2024 is met een aantal andere Europese regio’s én met coördinatoren van het WHO Europe Regions for Health Netwerk en het WHO Europe Healthy Cities Netwerk besloten in 2025 een samenwerking te starten op het thema well-being economy.
  • In 2024 is het beleidskader Regionale Innovatiekracht ontwikkeld. Met dit beleidskader staat het ontwikkelen en opschalen van innovatie die bijdraagt aan verdienvermogen en brede welvaart in de regio centraal. Innovatie voor verdienvermogen en innovatie voor brede welvaart zijn niet tegenstrijdig, maar gaan ook niet automatisch samen. Nieuwe producten en diensten dragen bij aan werkgelegenheid en inkomen, maar kunnen tegelijkertijd ook het milieu vervuilen, bijdragen aan sociale ongelijkheid of publieke waarden onder druk zetten. En oplossingen voor maatschappelijke opgaven die van buiten de regio komen, dragen niet altijd bij aan de werkgelegenheid en het inkomen in de provincie Utrecht. De grootste meerwaarde van innovatie zit dus in de combinatie van verdienvermogen én brede welvaart.

Naar aanleiding van de adviezen van de werkgroep commissie Janssen is besloten om de paragraaf Brede Welvaart vanaf begrotingsjaar 2025 te schrappen uit de P&C-stukken. Het sturen op brede welvaart biedt een kader om integrale, waardegedreven en democratisch geladen besluitvorming te faciliteren. We werken aan een betere en passende vorm om brede welvaart door te ontwikkelen en stemmen hierbij af met de ontwikkelingen rondom de klimaatparagraaf (paragraaf 3.11).

Deze pagina is gebouwd op 05/07/2025 11:16:15 met de export van 05/07/2025 11:08:30